Fungerar kollagentillskott?

GRATIS FRAKT NÄR DU KÖPER ÖVER 580SEK

13 april, 2022

Om det bara vore så enkelt! Det finns definitivt kosttillskott som sägs förbättra hud, hår, fransar och ögonbryn. Om du går en promenad förbi din lokala hälsokost kommer du att se ett brett utbud av produkter som är skapade för att höja fuktnivåerna, minska rynkor, stärka håret och glöda.. bla, bla, bla. Men fungerar kosttillskott verkligen? Det beror på hur du definierar ordet "arbete". Ja, kosttillskott kan fungera som ett komplement till din allmänna kost. Om du äter en lågfetts- eller lågkolhydratkost, om du fastar under långa perioder eller om din kropp inte klarar av att utvinna näringsämnena i kosten, då kan du återställa balansen med hjälp av kosttillskott. Och ditt hår, din hud och dina naglar kommer att välkomna detta. Båda är vettiga. Men vad kan man egentligen räkna med när det kommer till kosttillskott? I stort sett ingen vet. Varje ämnesomsättning är unik och det gör det praktiskt taget omöjligt att förutse effekten av kosttillskott. Att ta en multivitamin varje dag, äta keratinrik, biotinrik..kan... kanske.. hjälpa till att hålla hår och hud frisk. Och om du inte överdriver det, kan kosttillskott vanligtvis inte göra någon skada. Få vägledning av din läkare och utvärdera sedan resultaten själv, men förvänta dig inte att tillskott förvandlar dina ögonbryn, beten och fransar till något som är värdigt Farrah Fawcett eller Beyoncé. Produkter som säger sig kunna göra detta finns överallt på internet.

Hur är det med kollagen?

Just nu är kollagen otroligt hett. Speciellt för män och kvinnor i friskvårdsbranschen. Och varför inte? En produkt som utlovar ungdomlig hud full av lyster, samt fylligt och friskt hår (och fransar och ögonbryn, inte att förglömma), låter som kosttillskottets motsvarighet till en schweizisk armékniv. Men det finns en haka. Mer för att det inte ska behöva vara lögn. New York Times skrev en djupgående artikel om detta under rubriken "Scam or Not". Journalisten frågar: finns det fördelar med kollagentillskott? Och hennes svar: Kanske. Men förbered dig på ett långt äktenskap.

Din hud består av 80% kollagen

Det är logiskt att ett proteinrikt kosttillskott kan hjälpa till att förbättra hudtonen, strukturen och elasticiteten. Från början av tjugotalet tappar du 1% kollagen varje år. Och föroreningar kan till och med påskynda denna process. Kollagentillskott låter som en no-brainer. Men det är inte så enkelt. Här är ett viktigt utdrag från Times: Huruvida kollagen faktiskt absorberas och aminosyrorna hittar de organ de behöver för att kunna fungera som byggstenar i produktionen av nytt kollagen – det är fortfarande uppe till debatt. Fråga dig själv: om du vill ha ungdomlig hud runt ögonen, var ska du börja? Med ett kosttillskott som är potentiellt månader att visa resultat? Eller en aktuell kräm som absorberas omedelbart och visar resultat direkt?

Hår, där och överallt

Vad sägs om kollagen för hår, fransar och ögonbryn? Bevisen på detta område är ännu glesare. Det är sant att kollagen innehåller många aminosyror, som används vid framställningen av keratin. Kollagen innehåller bland annat den icke-essentiella aminosyran "prolin". Och Proline är verkligen huvudkomponenten i keratin, vilket är anledningen till att det kan låta som en no-brainer om tillägget fungerar eller inte. Tyvärr finns det inga bevis för att kollagentillskott stimulerar hårväxt. Och detsamma gäller när det kommer till kopplingen mellan kollagen och kampen mot de fria radikalerna som bidrar till att skada håret. Ingen forskning har gjorts om skillnaden mellan enskilda celler som härrör från äkta hår. Tills detta händer kommer effekten av kollagen på de fria radikalerna inte att vara känd.

Vad fungerar egentligen?

Kollagentillskott kan verka som ett mirakelmedel, men det finns faktiskt produkter som har effekt på både hår, fransar och ögonbryn. RevitaLash® Advanced, RevitaBrow® Advanced och Volume Enhancing Foam är alla produkter formulerade med kraftfulla, närande ingredienser som ger ett hälsosamt, vackert resultat. Det finns inget piller, vingummi eller pulverkapsel som kan skydda och ge volym som ett schampo eller balsam som specifikt riktar sig mot tunt, skadat hår. Hydrolyserat kollagen - som absorberas lättast - är inte billigt. Och om tillägget faktiskt förbättrar din hud och ditt hår, kommer vi att prata månader, om inte år, innan du ser resultat. Använd dina pengar klokt. Nöj dig inte med mediokra resultat!


Lämna en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas före publicering.

NYHETSBREV